Uncategorized

Как да снимаме в открита/ отворена сянка

КАКВО Е ОТКРИТА СЯНКА?

Казано по-просто, откритата сянка е зона, която блокира пряката слънчева светлина, но все още е осветена от околната светлина. Ако се научите да я използвате, това ще ви позволи да снимате почти навсякъде и по всяко време на деня. Добавете няколко други инструмента и техники и откритата сянка може да се превърне в светлинно блаженство!

Търсете открита сянка, като погледнете земята.
Как мога да разбера, че е открита сянка?

Във всяка част на деня, дори по пладне, можете да откриете открита сянка. Най-лесният начин да откриете открита сянка е да погледнете сенките на земята. Често срещани места са засенчените страни на сгради, дървета и др.

Какви са предимствата на снимането на открита сянка?

Снимането при остра светлина означава, че ще имате и остри сенки. В най-добрия случай снимането на пълно слънце е трудно. Със сигурност може да се направи, но това е за друга статия.

Като накарате обекта/обектите си да излязат на сянка, ще вземете острата слънчева светлина и ще я превърнете в прекрасна, мека светлина. Това означава, че няма да има тъмни сенки под очите на обекта, нито пък ще трябва да гледате директно в слънцето за равномерно осветление.


Как да снимаме на сянка

Снимането на открита сянка изравнява светлината, но също така рискувате да получите плоска светлина. Това е лесно да се избегне. Необходимо е само да знаете къде можете да поставите обекта си в сянката.

Имайте предвид откъде идва източникът на светлина. Светлината на открити сенки е много по-мека и по-малко насочена, но светлината в тези сенки все пак трябва да идва отнякъде. Опитайте се да определите къде е източникът.
Използвайте отразената светлина, за да създадете измерение и контраст. Един от най-добрите и най-често срещани сценарии за това е снимането между две сгради. Обектът стои в сянката на едната сграда и е осветен от отразената светлина, която се отразява от сградата отсреща.

Обектът стои в открита сянка, обърнат към източника на отразена светлина.

Накарайте обекта да застане с лице към източника на светлина. Правилото е обектът да гледа към мястото, откъдето се отразява светлината, но можете да използвате отразената светлина и като странична светлина.
Поставете обекта близо до ръба на сянката. Поставянето на обекта на ръба на сянката означава, че ярката светлина извън зоната на сянката е по-вероятно да го освети, без да свети директно върху него. Това помага да се добави измерение.

 

Когато измервате експозицията в открити сенчести зони, измервайте за сенките.Работете, за да поддържате динамичния обхват и да не губите контраст. Измерването за сенките помага на светлите тонове и кара тоновете на кожата да изпъкнат.

Ако използвате измервателния уред на фотоапарата, се стремете към нещо средно сиво, като например бетон или дори трева, която е на сянка. Ако използвате ръчен измервателен уред, отчетете сенките под брадичката на обекта. Полезно е също така ръчният измервателен уред да се насочи под ъгъл 45º надолу при това отчитане.

На открита сянка и при отразяване на светлината обратно върху обекта,
внимавайте за баланса на бялото!

Автоматичният баланс на бялото не винаги се справя добре на открита сянка. Опитайте да зададете ръчно баланса на бялото или да промените настройките в режим на сянка.

Ако идеята за снимане на открита сянка ви е нова, с малко практика съм сигурна, че това ще се превърне в една от любимите ви техники!

Ако вече я използвате, кои са някои от начините, по които обичате да използвате откритата сянка? Споделете ги с нас в коментарите по-долу!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!