Новородени

Защо фотографът настоява снимките на новороденото ми бебе да бъдат направени до 14 – ти ден?


Напоследък забелязвам, че все повече родители се съобразяват повече с необходимите условия за една красива бебешка фотосесия, отколкото със старите суеверия (никой да не вижда бебето до 40 ден и други такива). Та още на 14-20 ти ден е необходим преглед при педиатър, често хората чакат на опашки наред с болни деца, а в кабинетите са кашляли цял ден такива. Дали воденето на бебето в чисто, проветрено студио, където не се допускат болни лица и фотографите винаги са в перфектно здраве по време на бебешките сесии би застрашило по някакъв начин вашето малко човече?

Желанието на фотографа да се направят снимките до 14 ден от раждането на детенцето не е просто прищявка! А защо е толкова важно това? Защото след този период се появяват някои неблагоприятни за снимането на бебчето екстри като колики и бебешко акне, детето не е толкова пластично, забравило е позата си от коремчето на мама… Който и педиатър да попитате ще ви каже много за коликите и тяхната поява. Обикновено те се появяват след втората седмица на детенцето и продължават до 3 – 4 месечна възраст.

Конкретната причина за коликите у бебетата са излишните газове, водещи до спазматична болка. Когато мехурчетата с газове са много на брой, се образува пяна, която „засяда“ в червата и не може нито да се изходи, нито газът в нея да се отдели или абсорбира. Чревната стена се раздува, което причинява болка. Когато процесът е уравновесен и газовете наистина се отделят от обработваната течност, тогава те се изкарват навън с изпръцкване, като част от тях преди това се абсорбира от стените на червата. Повече за коликите тук

Дори експертите да твърдят, че само 25 % от новородените страдат от колики, все пак проблемът е сериозен и трябва да се обръща внимание на неговото разрешаване. В днешно време има доста медикаменти основната съставка на които е една и съща –  симетикон. Но даването на капки и други медикаменти няма да реши проблемът , а само ще го облекчи! 

Има начини кърмещите майки да облекчат този проблем. Хубаво е родилката да се съобразява най – вече с храната , която приема. Научно доказано е, че това влияе много върху функционирането на крехката храносмилателна система на бебето. Хубаво е да изключите от менюто си шоколада. Освен колики, той може да причини и силна нервна възбуда у детето. Изключете всички газообразуващи храни, като – боб, леща, зеле. Всички газирани напитки и кафето! Не прекалявайте особено със зелените салати и зелето, те почти сигурно ще причинят колики на вашето мъниче. Не бива да приемате и твърде много яйца, млечни продукти, соя, пшеница, фъстъци,ябълки, цитруси, както и твърде пикантни храни. Приема на пикантно може да се погрижи освен за поява на колики и на липса на желание у детето да приема кърмата. Ако обичате люто, не се чудете защо детето ви не иска да се храни и се налага да прибягвате все по – често до адаптираното мляко.

Добри практики за справяне с коликите са :

 • Хранете бебето на поискване. Когато храните детето често, така то няма да се нахвърля лакомо да суче, ще поглъща по-малко и коремчето му ще е по-спокойно. В случай че храните бебето с АМ, не го разреждайте с гореща преварена вода (водата трябва да е хладка, готова за консумация). Разбъркайте сместа, без да клатите прекалено силно шишето, защото ще се образуват коварните мехурчета. Нека биберонът винаги да е пълен с мляко, а като го обърнете, да тече около 1 капка в секунда.
 • Опитайте да държите детето си възможно най – изправено по време на хранене.
 • Ако храните със шеше, се уверете че не приема твърде много въздух при хранене.
 • Дръжте детето си изправено всеки път след хранене, потупквайки гръбчето му.Рамото ви трябва да оказва лек натиск върху коремчето
 • Притиснете коремчето на бебето, сложете го по коремче върху себе си или на легло с подложена ръка отдолу.
 • Направете масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка. Не натискайте твърде силно.
 • Пробвайте с гимнастика наподобяваща карането на колело. Леко и внимателно.
 • Пробвайте да дадете вода против колики- естествено средство против колики от билки и натриев бикарбонат.
 • Пробвайте с повиване, ако бебето е под едномесечна възраст.
 • И все пак не говорим за тотално изключване на изброените храни, а за тяхното ограничаване 🙂
 • Доказано е, че при майки кърмачки, които са пушили по време на бременността или веднага след раждането, вероятността детето да страда от колики нараства.
 • Вместо да позволите на бебето си да се успокоява на гърда, ползвайки я за залъгалка – използвайте биба. Това ще го успокои и винаги когато коликите отминат можете да я махнете.
 • Не се притеснявайте да носите бебето на ръце близо до сърцето ви. Това може да създаде у него само чувство на комфорт и топлина от факта, че сте до него и ви е грижа за него. Това няма да го научи да стои все в ръцете ви 🙂
 • Не е невъзможно да се направят и снимки в този период, но това би бил огромен компромис от ваша и наша страна.
error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!