Често задавани въпроси и отговори

Кой ще снима детето ми / мен?

С детската фотограия се занимава Мария Дакова. С професионален опит като фотограф от 2013 г.

Къде се намира студиото?

Студиото е ситуирано в град Пловдив, в централната част на града – ул. Иван Вазов 25

Само в студио ли снимате новородени бебета?

От тази година с асистентката ми решихме да зарадваме всички родители, които изпитват ужас да изведат бебето си навън в така ранната му възраст. Точно за тях помислихме и решихме да предложим домашно заснемане на новороденото бебе. За целта ще ни е нужно съдействие от родителите, като подробности за това ще получите в уточняващия разговор преди фотосесията. Цената на услугата е 300 лв. за 10 обработени кадъра. Продължителността на снимките е 2 – 3 часа. За повече информация можете да ме потърсите на: 0886861863

Снимате ли извън Пловдив?

За момента имам възможност да поема ангажименти само в студиото ми в Пловдив или в района на града. За друго населено място можете да ме потърсите за оферта на 0886861863 или info@mariadakova.com

Снимате ли събития?

Да, зависи от възможността ми за поемане на ангажимент. Цената на първия час е 180 лв. + 100 лв. за всеки следващ час.

Как да си запиша час?

За да запишете час за фотосесия с Мария Дакова е необходимо да се запознаете с общите условия на студиото, след което да осъществите контакт с нас на телефон 0886861863 или e-mail info@mariadakova.com. Необходимо е да потвърдите часа си писмено на посочения e-mail.

Колко време ще продължи фотосесията?

В зависимост от вида на фотосесията и желания брой кадри продължителността е различна. Минималният престой в студиото е 30 – 45 минути.

Какво ще ми струва да се снимаме при вас?

В зависимост от вида на фотосесията и желания брой кадри цените варират. За пълна информация, моля посетете менюто “Цени”.

Какво е включено в цената на един кадър?

В цената на един кадър е включено:

 • времето за заснемане
 • декори
 • опит на фотографа
 • професионална обработка

Като автор на снимките държа клиентите ми да получават фотографии с най – високо качество. За целта, освен самото заснемане има дълъг път до получаването на крайните резултати. Снимките се цветокорират прециазно в Lightroom, след което се експортват в .jpg формат, който можете да използвате на вашите устройства, ако има нужда от допълнителни корекции снимките се обработват и чрез програмата Photoshop. Едва след този процес се стига до изкопирането им на висококачествена фотохартия.

Как става изборът на снимки ?

След фотосесията в рамките на 3 – 5 работни дни ще получите достъп до скрита галерия с всички сполучливи снимки от фотосесията. Линкът ще е активен в рамките на 3 дни, в които имате възможността в удобствата на вашия дом да изберете снимките, които харесате най – много.

Какъв опит имате като фотограф?

С фотография се занимавам професионално от 2013 година.

В какво съм добра:

 • бебешка фотография
 • детска фотография
 • портретна фотогарфия (портрети на бременни, лични и семейни)
 • професионална постобработка

 

Имате ли изкарани специализирани курсове за снимане на бебета?

Да, в момента в който разбрах, че ще си имам бебе се влюбих в бебешката фотография. Преминах няколко курса при световнопризнати бебешки фотографи свързани с безопасното позиране на бебета. Дълго време практикувах с кукли, докато не се появи и дъщеричката ми. Първата й фотосесия реализирах на 10 дни. И от 5 години насам през ръцете и обектива ми са минали десетки бебчета.

Всяка година преминавам специализиран курс по първа помощ за бебета.

До ден днешен инвестирам в усъвършенстване на познанията си в бебешката фотография с основен приоритет – БЕЗОПАСНОСТТА на вашето дете.

Мога ли да получа всички снимки от фотосесията?

Категорично не! Като автор на снимките държа клиентите ми да получават фотографии с най – високо качество. За целта освен самото заснемане има дълъг път до получаването на крайните резултати. Снимките се цветокорират прециазно в Lightroom, след което се експортват в .jpg формат, който можете да използвате на вашите устройства, ако има нужда от допълнителни корекции снимките се използва програмата Photoshop. Едва след този процес се стига до изкопирането им на висококачествена фотохартия, ако желаете.

Какъв е срока за обработка на кадрите?

В зависимост от натовареността ми, срокът за обработка на кадри от различни по вид фотосесии е различен. От 10 до 20 работни дни.

Мога ли да получа снимките си в по - кратък от обявения срок?

Да, в случай, че искате да получите снимките си приоритетно, можете да се възползвате от:

– Бързата ни поръчка, при която получавате снимките си до 5 работни дни след направена селекция. Оскъпяването е 50% над крайната сума.
– Експресна поръчка – получавате снимките си до 2 работни дни след направена селекция. Оскъпяването е 100% над крайната сума.

Как ще получа снимките си?

Всички обработени кадри получавате чрез линк за сваляне, който е активен 7 дни. В този период очаквам потвърждение от Ваша страна за изтеглянето му.

Допълнително можете да заявите запис на снимките на диск или флаш памет.

 

Колко по - рано трябва да ви се обадя, за да запиша час за фотосесия?

В зависимост от натовареността на студиото е енобходимо да се свържете с мен поне седмица по – рано. За бебешката фотосесия е желателно да се чуем още по време на бременността ви, когато ще дам насоки какво и кога е необходимо да се случи за запазване на час.

 

Какви са възрастовите групи, които снимате най - често?

Най – подходящите периоди за заснемане на твоето дете по време на първата му годинка са:

 • новородено – от 7 до 30 дни, като препоръчително е снимките да се направят между 7 и 14 ден.
 • около 4 – 5 месечна възраст, когато бебето е започнало да вдига хубаво главичка и да стои стабилно по коремче, препоръчвам обаче да изчакате още малко докато бебето може да стои и седнало, за по – добри резултати
 • около 8 – 9 месечна възраст, когато повечето бебета могат да стоят седнали самостоятелно.
 • 1 – ва годинка, възможностите са две – тематичен Cake Smash или тематична статична фотосесия с торта, която обаче не препоръчвам
 • деца над 1 годинка

 

Предлагате ли пакетни цени за заснемане на бременността ми и новороденото ми бебе?

Да, можете да посетите страница “Цени” за подробна информация.

Предлагате ли дрехи за децата?

Да, студиото разполага с различни цветове и размери дрехи, съобразени с декорите в студиото.

Какво е необходимо да направя преди фотосесията на новородено?

Преди фотосесията е желателно бебето да е нахранено не по – рано от 30 мин. преди да пристигнете в студиото, за да може да е все още сито, но и да се е успокоило стомахчето му. Ако коликите са започнали е хубаво да сте дали избрания от вас препарат против колики. Необходимо е да вземете с вас храна за едно пълно хранене и няколко малки дози за залъгване на бебето при необходимост. С вас трябва да вземете и поне 5 памперса, мокри кърпички, които използвате, 2 резервни бодита, 2 – 3 залъгалки (биби) * задължително , водичка (ако давате), капки за колики (ако вече са налични) и всичко друго, което прецените че може да ни потрябва. В предварителен разговор ще уточним всички подробности и ще ви дам допълнителни насоки.

Какво е необходимо да направя преди фотосесия на бебе и дете?

Най – важното е да съобразите избора на час за фотосесия с режима на детето и неговите нужди.  Желателно е детето да е наспано и нахранено, да е направено всичко необходимо то да е в кондиция за снимки.

Не желая снимките ми да бъдат публикувани. Възможно ли е това?

Да! Като автор на снимките притежавам пълни авторски права. Използването на снимките ви е част от популяризирането на работата ми. Най – вероятно така сте разбрали за мен.  Ако все пак не желаете да показвам ваши снимки ще трябва да заплатите 50% над крайната сума на избраната фотосесия, след като потвърдите че сте получили снимките си, те ще бъдат изтрити завинаги от архива ни.

В студиото влиза ли се с обувки?

Не, единствено в случай , че обуете чисти обувки в студиото. Обувки с които сте ходили навън не могат да бъдат почистени и използвани на фотосесията.

Хугиената в студиото е от изключително значение и се надяваме на разбиране от Ваша страна.

Мога ли да закупя подаръчен ваучер от вас?

Да, в зависимост от вида на фотосесията цената варира. За повече информация , моля свържете се с мен.

Снимате ли през уикенда?

Не, работя само от понеделник до петък от 10:00 до 17:00 часа. През уикендите съм отдадена на детето и семейството си!

Можем ли да вземем и домашния си любимец на фотосесията?

В студиото не се допускат животни, разбираме че са част от семйството ви, но с оглед на снимането на различни възрастови групи присъствието им е недопустимо. Молим за разбиране от ваша страна!

Какво ще се случи , ако детето ми или аз счупим нещо?

Моля ви не оставяйте децата си без надзор. В студиото използваната техника е от висок клас и декорите са изградени с много любов и средства, затова всяка повреда на имуществото на студиото следва да бъде заплатена от вас.

Имаме подаръчен ваучер, но сме го загубили. Какво става в този случай?

При загуба на подаръчен ваучер, фотосесията няма как да се осъществи. Пластиките залепени на ваучера осребряват фотосесията ви! Моля, пазете ги! И ги носете с вас в деня на фотосесията!

Мога ли да отменя часа си за фотосесия?

Разбира се, но моля ви, предупредете ни веднага щом разберете, че няма да успеете да се явите.

error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!