Често задавани въпроси и отговори

Кой ще снима детето ми / мен?

Ваши фотографи ще бъдем аз Мария Дакова и съпругът ми Даниел Даков. С професионален опит като фотографи над 15 години .

Къде се намира студиото?

Студиото е ситуирано в град Пловдив на ул. Капитан Коста Паница 3 (зад мол Плаза)

Само в студио ли снимате новородени бебета?

Фотосесията на новородени бебета се осъществвява само в студиото ни.

Снимате ли извън Пловдив?

Снимаме единствено в студиото ни, намиращо се в гр. Пловдив.

Снимате ли събития?

Поради натовареността ни, не поемаме ангажименти извън студиото ни.

Как да си запиша час?

За да запишете час за фотосесия с нас е необходимо да се запознаете с общите условия на студиото, след което да осъществите контакт с нас на телефон 0886861863 или e-mail info@mariadakova.com. Необходимо е да потвърдите часа си писмено на посочения e-mail.

Колко време ще продължи фотосесията?

В зависимост от вида на фотосесията и желания брой кадри продължителността е различна. Минималният престой в студиото е 30 – 45 минути.

Какво ще ми струва да се снимаме при вас?

В зависимост от вида на фотосесията и желания брой кадри цените варират. За пълна информация, моля посетете менюто „Цени“.

Какво е включено в цената на един кадър?

В цената на един кадър е включено:

 • времето за заснемане
 • декори
 • опит на фотографа
 • професионална обработка

Като автори на снимките си държим клиентите ни да получават фотографии с най – високо качество. За целта, освен самото заснемане има дълъг път до получаването на крайните резултати. Снимките се цветокорират прециазно в Lightroom, след което се експортват в .jpg формат, който можете да използвате на вашите устройства, ако има нужда от допълнителни корекции снимките се обработват и чрез програмата Photoshop. Едва след този процес се стига до изкопирането им на висококачествена фотохартия, ако желаете това.

Как става изборът на снимки ?

След фотосесията в рамките на 3 – 5 работни дни ще получите достъп до скрита галерия с всички сполучливи снимки от фотосесията. Линкът ще е активен в рамките на 2 дни, в които имате възможността в удобствата на вашия дом да изберете снимките, които харесате най – много.

Какъв опит имате като фотограф?

В какво сме добри:

 • бебешка фотография
 • портретна фотогарфия (портрети на бременни, лични и семейни)
 • детска фотография
 • професионална постобработка

Имате ли изкарани специализирани курсове за снимане на бебета?

Да, в момента в който разбрах, че ще си имам бебе се влюбих в бебешката фотография. Преминах няколко курса при световнопризнати бебешки фотографи свързани с безопасното позиране на бебета. Дълго време практикувах с кукли, докато не се появи и дъщеричката ми. Първата й фотосесия реализирах на 10 дни. И от 10 години насам през ръцете и обектива ми са минали десетки бебчета.

Всяка година преминавам специализиран курс по първа помощ за бебета.

До ден днешен инвестирам в усъвършенстване на познанията си в бебешката фотография с основен приоритет – БЕЗОПАСНОСТТА на вашето дете.

Мога ли да получа всички снимки от фотосесията?

След десетките молби от ваша страна да предоставим необработените кадри от фотосесията ви решихме това да бъде възможно срещу заплащане от 200 лв.

Какъв е срока за обработка на кадрите?

В зависимост от натовареността ми, срокът за обработка на кадри от различни по вид фотосесии е различен. От 10 до 30 работни дни.

Мога ли да получа снимките си в по - кратък от обявения срок?

Да, в случай, че искате да получите снимките си приоритетно, можете да се възползвате от:

– Бързата ни поръчка, при която получавате снимките си до 5 работни дни след направена селекция. Оскъпяването е 50% над крайната сума.
– Експресна поръчка – получавате снимките си до 2 работни дни след направена селекция. Оскъпяването е 100% над крайната сума.

Как ще получа снимките си?

Всички обработени кадри получавате чрез линк за сваляне, който е активен 7 дни. В този период очаквам потвърждение от Ваша страна за изтеглянето му.

Допълнително можете да заявите запис на снимките на диск или флаш памет, което е платена услуга.

Колко по - рано трябва да ви се обадя, за да запиша час за фотосесия?

В зависимост от натовареността на студиото е енобходимо да се свържете с нас поне месец по – рано. За бебешката фотосесия е желателно да се чуем още по време на бременността ви, когато ще дам насоки какво и кога е необходимо да се случи за запазване на час.

Какви са възрастовите групи, които снимате най - често?

Най – подходящите периоди за заснемане на твоето дете по време на първата му годинка са:

 • новородено – от 7 до 30 дни, като препоръчително е снимките да се направят между 7 и 14 ден.
 • компромисен вариант за снимки на новородено между 1 и 2 месеца.
 • около 3 – 6 месечна възраст, когато бебето е започнало да вдига хубаво главичка и да стои стабилно по коремче, препоръчвам обаче да изчакате още малко докато бебето може да стои и седнало, за по – добри резултати
 • около 7 – 9 месечна възраст, когато повечето бебета могат да стоят седнали самостоятелно.
 • 1 – ва годинка, възможностите са две – тематичен Cake Smash или тематична статична фотосесия с торта, която обаче не препоръчвам
 • деца над 1 годинка

Предлагате ли пакетни цени за заснемане на бременността ми и новороденото ми бебе?

За момента няма такава опция.

Предлагате ли дрехи за децата?

Да, студиото разполага с различни цветове и размери дрехи, съобразени с декорите в студиото.

Какво е необходимо да направя преди фотосесията на новородено?

Преди фотосесията е желателно бебето да е нахранено не по – рано от 10 мин. преди да пристигнете в студиото, за да може да е все още сито, но и да се е успокоило стомахчето му. Ако коликите са започнали е хубаво да сте дали избрания от вас медикамент против колики. Необходимо е да вземете с вас храна за едно пълно хранене и няколко малки дози за залъгване на бебето при необходимост. С вас трябва да вземете и поне 5 памперса, мокри кърпички, които използвате, 2 резервни бодита, 2 – 3 залъгалки (биби) * задължително , водичка (ако давате), капки за колики (ако вече са налични) и всичко друго, което прецените че може да ни потрябва. В предварителен разговор ще уточним всички подробности и ще ви дам допълнителни насоки.

Какво е необходимо да направя преди фотосесия на бебе и дете?

Най – важното е да съобразите избора на час за фотосесия с режима на детето и неговите нужди.  Желателно е детето да е наспано и нахранено, да е направено всичко необходимо то да е в кондиция за снимки.

Не желая снимките ми да бъдат публикувани. Възможно ли е това?

Да! Като автори на снимките притежаваме пълни авторски права. Използването на снимките ви е част от популяризирането на работата ни. Най – вероятно така сте разбрали за нас.  Ако все пак не желаете да показваме ваши снимки, ще трябва да заплатите 100% над крайната сума на избраната фотосесия, след като потвърдите, че сте получили снимките си, те ще бъдат изтрити завинаги от архива ни.

В студиото влиза ли се с обувки?

Не, единствено в случай , че обуете чисти обувки в студиото. Обувки с които сте ходили навън не могат да бъдат почистени и използвани на фотосесията.

Хугиената в студиото е от изключително значение и се надяваме на разбиране от Ваша страна.

Мога ли да закупя подаръчен ваучер от вас?

Студиото предлага подаръчни ваучери! Можете да попълните формата от менюто“Цени/запазване на час -> Подаръчен ваучер“

Снимате ли през уикенда?

Не, работим само от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 часа. През уикендите сме отдадени на децата и семейството си!

Можем ли да вземем и домашния си любимец на фотосесията?

В студиото не се допускат животни, разбираме че са част от семйството ви, но с оглед на снимането на различни възрастови групи присъствието им е недопустимо. Молим за разбиране от ваша страна!

Какво ще се случи , ако детето ми или аз счупим нещо?

Моля ви не оставяйте децата си без надзор. В студиото използваната техника е от висок клас и декорите са изградени с много любов и средства, затова всяка повреда на имуществото на студиото следва да бъде заплатена от вас.

Имаме подаръчен ваучер, но сме го загубили. Какво става в този случай?

При загуба на подаръчен ваучер, фотосесията няма как да се осъществи. Пластиките залепени на ваучера осребряват фотосесията ви! Моля, пазете ги! И ги носете с вас в деня на фотосесията!

Мога ли да отменя часа си за фотосесия?

Разбира се, но моля ви, предупредете ни веднага щом разберете, че няма да успеете да се явите.В случай на отмяна на часа по – малко от 3 дни преди датата на фотосесията авансовата сума, необходима за запазването на час, не се възстановява.

error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!