Новородени,  Полезно

8 Съвета как да правим по добри снимки с нашия телефон

1. Почистете камерата на телефона си с микрофибърна кърпа.

 Това може да изглежда маловажно, но е нещо, което често остава незабелязано. Телефоните са склонни да прекарват много време в джобове и ръце, събирайки прах и пръстови отпечатъци, които могат да покрият обектива. Мръсният обектив често води до снимки, които изглеждат мътни, тъй като мазното и мръсотията могат да разпространяват и разсейват светлината влизаща в обектива. Ако случайно носите микрофибърна кърпа, използвайте я. Ако нямата под ръка и обикновена кърпа ще свърши работата, но внимавайте тъй като някои материи могат да надраскат лещата. 

2.Настройте фокусната точка, така че с допир на екрана да фокусирате върху сюжетно важния обект.

Дори обективът ви да е идеално чист, понякога обектът ви не изглежда на фокус. Това е така, защото автофокусът на камерата не винаги се фокусира там, където искате. За да сте сигурни, че обектът Ви винаги е в остър фокус, ще трябва да зададете ръчно точката на фокусиране задържайки пъст върху обекта.

3.Използвайте Грид линиите от настройките на телефона.

Грид линиите ви помагат да приложите правилото на третините, за да правите приятни за очите снимки с лекота. Обърнете внимание къде се пресичат четирите линии. Правилото на третините гласи, че тези пресечни точки са най-добрите места, на които да разположите най-важните елементи от композицията. Като направите това, най-общо ще получите по-силно въздействащо и интересно изображение. Разбира се и това правило си има своите изключения, но е добре като начало да се съобразяваме снего!

Обектът не е задължително да се намира точно върху пресечна точка (известна още като „силова точка“). Достатъчно е той да е близо до такава точка, за да бъде изображението ви динамично и добре композирано. Изпробвайте няколко различни композиции, за да откриете онази, която ви харесва най-много.

4.Симетрия

Симетрията може да бъде определена като „неясно усещане за хармонична и красива пропорция и баланс“. А снимките, които съдържат симетрия, могат да бъдат невероятно приятни за окото – това е и един от най-простите и най-завладяващите начини за съставяне на снимка.
Във фотографията симетрията обикновено означава създаване на изображение, което може да бъде разделено на две равни части, които са огледални изображения един на друг. Това е малко по-различно от отраженията – симетрията може да се намери „сред природата“, както е на снимката на стълбището, или можете да настроите съответно снимката си.

И не забравяйте – използвайте грид линиите от предходния съвет, за да подредите всичко перфектно.

5.Използвайте най-високата резолюция на тел.

6.Приближете се по близо до обекта,вместо да използвате функцията за преближаване .

Повечето телефони са оборудвани с функция за увеличение, но никога не трябва да я използвате. Той увеличава изображението, но компрометира качеството, което води до зърнести, размазани изображения, които отпечатвайки на хартия изглеждат ужасно!

Вместо да използвате мащаба, приближете се възможно най-близо до обекта си.

7. Правете хоризонтални снимки.

Снимките имат два типа кадриране – хоризонтално и вертикално. По-въздействащите снимки са с хоризонтално кадриране,вертиканото се използва предимно за портрети.

8.Използвайте естествена светлина.

Смартфоните нямат истинска светкавица. Ярката LED светлина, която камерата използва като светкавица, е бавна и често твърде ярка. Неприятните изображения с червени очи и такива, които често изглеждат измити са често срещани, когато използвате функцията за светкавица. Елиминирайте напълно необходимостта от светкавица, като се възползвате от естествената светлина. Сменяйки позицията си, приближавайки се до прозорец или просто излизайки навън, ще получите по-ярки снимки с истински цветове. Ако трябва да използвате вътрешни светлини, за да получите достатъчно ярки снимки, изберете бели светлини и стойте далеч от крушките, които хвърлят жълт тон върху обекта на снимката ви.

Едно от нещата, които повечето хора, които правят снимки със смартфона си, не осъзнават, че разликата между добра снимка и страхотна такава обикновено е обработката, която се случва след заснемането на снимката. Работата на фотографа не свършва с натискането на копчето на фотоапарата. Затова  ние ще бъдем максималкно полезни, като ви обясним и покажем как да обработвате вашите снимки в нашите видеа. Затова последвайте канала ни в Youtube (Maria Dakova – newborn photographer) и се възползвайте от безплатната информация!

Надяваме се да сме били полезни с тези прости, но ценни съвети. Във втората част на статията ще споделим още трикове за подобряване качеството на изображенията направени със смартфона ви!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!