Новородени

Първи стъпки във фотографията на новородени

Като цяло професионалната фотография включва множество умения, пълна отдаденост и много търпение. Фотографията на новородени не се различава от гореспоменатото, с едно огромно изключение – отговорността за чуждия чивот, този на новороденото бебе! Това е единствената област от фотографията, която изисква  от фотографа отговорност за благосъстоянието и безопасността на бебето. Много често в тази професия ще ви се налага да приспивате, успокоявате, позирате, повивате, храните и почиствате бебето, затова е важно да обичате процеса!

Поради крехката възраст на бебето и десетките стъпки при заснемането на една снимка, професията на професионалния фотограф на новородени е доста специализирана и изисква голям набор от умения. Ако не ги притежавате, вие рискувате не само да не направите добри снимки, а и да навредите на живо същество.

Предполагам имате огромен брой въпроси в главата. Ще се постарая да отговоря на всеки от тях. За момента ще се постарая да отговоря на най – важните и често задаваните такива.

Аз съм фотограф от дълги години. Нуждая ли се от профилирано бучение, за да снимам бебета?

Категоричният ми отговор е „да“. Няма значение колко сте квалифицирани във фотографията, защото уменията, необходими, за да бъдете уверени при работата си с новородени бебета и да правите красиви, запомнящи се снимки като фотограф на новородени, наистина изисква много труд, знания и умения и е много различни от всичко, което сте правили преди като фотограф. Ако решите да станете сватбен фотограф без никакво обучение, най-лошото, което може да се случи, е да изпуснете важни моменти от сватбения ден., да не направите толкова перфектни репортажни и портретни кадри, но все пак хората да имат някакви спомени от този ден. Колкото и да са лоши кадрите ви, никой няма да пострада.

Новородените са крехки същества и с тях трябва да се борави правилно.  По време на фотосесията може да се получи проблем с кръвообращението поради твърде стегнат плат около тах, може да имат нужда от по – висока стайна температура, може да изпитват дискомфорт поради колики, може да са гладни… Те не могат да ви кажат кога се чувстват дискомфортно, което означава, че те и семействата им разчитат изцяло на вас да се погрижите за тях. Правилното обучение ще ви научи на техники за безопасна работа, как да забелязвате признаците, че бебето не е щастливо по различни причини, както и обща безопасност и други важни области от бебешката фотография.

ЗАЩО фотосесията на новородено бебе трае толкова дълго?

Средната сесия е 2-4 часа и скоро след като се сблъскате с подобно снимане ще разберете защо.Самото снимане ми отнема не повече от 30 – 40 минути общо за различните пози и сетове. През останалото време в сесията се включва : успокояване, гушкане, хранене, слушане на успокояваща музика за спокоен сън и след като бебчето е отпуснато и доволно идва ред на нежното позиране. Бебето диктува правилата на играта, за това както всяко бебе е различно, така и всяка сесия е различна и времетраенето й също. Опитайте се да останете спокойни при всякакви обстоятелства, не гледайте часовника си постоянно и не образувайте стрес у родителите. Предупредете ги да отделят необходимото време, за да сте спокойни че ще се получат красиви снимки и няма да сте притиснати от времето. Като правило повечето специалисти в заснемането на новородени правят само една фотосесия на ден. Това е и причината да се резервира часът по – рано, за да може да се планува графикът ни и да сте сигурни, че ще можем да ви вмъкнем в него.

КАКВА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА ВЪЗРАСТ ЗА ФОТОСЕСИЯТА НА НОВОРОДЕНО БЕБЕ?

Ако вече имате по – големи деца, може би си спомняте, че новородените спят много, поне през деня и изглежда, че могат да спят почти непробудно дори през нощта, стига да са сити. Но това се променя изключително бързо и до седмица – три бебета се събуждат по-лесно и прекарват все повече време будни. Ако бебето е неспокойно и не е дълбоко заспало много от позите, които виждате в портфолиото ми няма как да бъдат направени. За да е по – краткотрайна фотосесията и работата с бебето да е по – лесна за предпочитане е възрастта на бебето да е до 14 дни, а под десет дни е още по-добре и за двете страни.

Сънят не е единствения проблем, който диктува темпото, с което се работи. Новородените са изключително гъвкави, запаметили вътреутробната си поза на възраст под десет дни, което съчетано с дълбокия сън, ги прави идеални за нежно позиране в онези очарователни пози, които родителите обожават. Много често на възраст след 14 дни бебетата придобиват мускулен тонус, което означава, че започват да губят гъвкавостта, което прави някои пози невъзможни за осъществяване.

КАКВО МИ ТРЯБВА, ЗА ДА ЗАПОЧНА?

Не усложнявайте процеса. Обучението ще ви покаже основното оборудване, от което се нуждаете, както от фотографска гледна точка, така и от страна на реквизитите, аксесоарите и необходимите допълнения към целия процес. Най-важната област за вашето развитие като фотограф на новородени, ще бъде придобиването на нужните познания за  безопасно боравене с бебето в първите му дни от живота. Увереността в позирането отнема време и именно там трябва да се съсредоточи вниманието ви, а не върху притежаването на всички реквизити и най-големия избор от шапки и ленти за глава. Това, което ще ви отличи като топ фотограф за новородени бебета, никога няма да бъдат безбройните аксесоари и кошници, които притежавате, това което ще е водещо ще е колко добро е позирането ви и колко удобно изглежда вашето бебе на изображението.

В заключение  бих ви предложила да отделите време, средства и много търпение, ако искате да станете добри фотографи на новородени бебета. Винаги търсете обучения, които ви предлагат повече от това, за което плащате! И помнете, най – важното нещо е безопасността на бебето, на този линк ще намериш ценни съвети за работата с новородени!

Ваша

Мария Дакова

error: Dakov Studio | All Rights Reserved !!!